Христо Гръков Христо Гръков Потребител

Прекратяване по чл.328 ал.2Директор съм на едно от поделенията в "Холдинг БДЖ" ЕООД. От 17.09.2013 съм в отпуск по болест. На 20.09.2013 влизам в болница. На 22.09. (неделя) получавам обаждане по телефона от ТРЗ, че на 20.09.2013 новият Изпълнителен Директор на БДЖ ми прекратява тр. договор по чл.328 ал.2 (по екипност) чрез предизвестие със свидетели с дата 20.09.2013 (петък) и нищо не ме защитава по този член. Нещо повече - да се явя на 23.09.2013г. и да издавам всичко да не предприемат "други" мерки.

Знам, че по екипност няма да ме държат на работа, но не трябва ли да изтече отпуска по болест и тогава да ме освободят?Отговори

 • Здравейте,

  Основанието "чл. 328 ал.2 от КТ" е за прекратяване на трудов договор на ръководител на предприятието, когато предприятието е сключило договор за управление и контрол на същото.
  На първо място прекратяването става с предизвестие, което трябва да се връчи лично на лицето. В случай, че лицето откаже да получи предизвестието работодателя може да удостовери връчването при отказ с помощта на най-малко двама свидетели.
  Ако вие сте били в болничен в деня на връчването, лесно можете да удостоверите, че не сте бил на работа в момента, в който предизвестието ви е връчено при отказ.
  По отношение на издаването на "всичко" и "другите" мерки не мога да преценя, какво би могъл да предприеме работодателят ви.
  В случай че работодателят ви има намерение да прекрати договора ви без да спазва срока на предизвестие той ще ви дължи обезщетение за неспазения срок.
  Във всички случаи можете да потърсите правата си по съдебен ред. В този случай съда ще определи дали уволнението е законно или не, на база предоставени доказателства от двете страни.

  Поздрави!
 • За мен това е много лаконичен отговор. Естествено като се стигне до съд ще се решат нещата без значение в чия полза. Питам дали закона ме защитава от уволнение по този чл.328 ал.2 при отпуск по болест и тогава да се стигне до съд!
 • Здравейте отново,

  Ако питате за закрила при уволнение, не, нямате закрила.
  Що се отнася до прекратяването по време на отпуск по болест, моето мнение е, че е незаконосъобразно.

  Все пак, от фактическата обстановка, която сте изложил в питането си, не може да се изведе окончателен и категоричен отговор а само уточняващи въпроси. По тази причина съм ви дал принципно разяснение и съм на мнение, че какъвто и отговор да получите, той може да бъде непълен и да се отрази неблагоприятно за вас при евентуално влизане в съда.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->