Anna Zhivkova Anna Zhivkova Потребител

ИзносЗдравейте!

Българско дружество със собственик грък произвежда машини, които възнамерява да изнася в трети страни и желае износа да се осъществява от гръцко митническо бюро. Собственикът казва,че доскоро е било възможно български фирми да извършват износ през гръцка митница, но сега задължават същите фирми да се регистрират по ЗДДС в Гърция, за да могат да продължат по същия начин.

Собственикът не желае да прави износ от България, както и да регистрира българското дружество по ЗДДС в Гърция. Предлага друго гръцко дружество да осъществи износа от името на българското дружество. Притеснява ме фактът, че като изпращач на митническата декларация ще бъде посочено гръцкото дружество. Прехвърляне на собственост върху стоката на гръцкото дружество няма да има. То само ще извърши износа. Няма ли да се създадат проблеми по този начин за българското дружество?

Благодаря за съдействието!

Успешен ден!


Отговори

 • Здравейте,

  Българската фирма извършва износ на стока по смисъла на чл. 28, ал.1 и 2 от ЗДДС, независимо от това, че стоката напуска територията на ЕС през митнически пункт, находящ се на територията на държава членка, различна от България. В тази връзка е приложима дефиницията на понятието „Държава членка на действителния износ“, дадена в т. 3 на § 1 от ДР на Наредба – Н 17, във връзка с писменото деклариране на износа. В съответствие с нея: „Държавата членка на действителния износ“ е държавата членка, от която стоките са били първоначално изпратени с цел износ, ако износителят не е установен в държавата членка на износа. Ако не участва друга държава членка, държавата членка на износ ще бъде същата, както и държавата членка на действителния износ.“

  За да има право да приложи нулева данъчна ставка за доставката си, в митническия документ, с който стоката напуска територията на страната, българската фирма следва да е посочена като износител, а като получател – клиентът от третата страна. При изпращането на стоки за трета страна през граничен пункт на държава членка ( Гърция), различна от държавата членка, откъдето започва превозът на доставката им, митническото учреждение на първата играе ролята на отправно митническо учреждение, а това на държавата членка, от територията на държавата членка, през което тя напуска Общността - на изходно такова. При това митническите декларации за стоките се изпращат от едното учреждение до другото под режим общностен транзит.

  Освен това не би трябвало да имате задължение да се регистрирате по ЗДДС в Гърция, защото Вие няма да продавате стоките там и няма как да направите оборот, ако стоките само преминават от там като транзитни стоки.

  Поздрави,
  Рада Колева
 • Много Ви благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->