kalina stoichewa kalina stoichewa uchitel

Кога би трябвало да придобия право на пенсияРодена съм на 08.10.1956 г. Имам 29 г. педагогически стаж до 2010 г. От тази дата насам не работя, но получавам пенсия за инвалидност. Кога би трябвало да се пенсионирам, според новите разпоредби и има ли възможност в случая за по-ранно пенсоинирване? Коя от инвалидната и тази за възраст пенсия в случая ще се окаже за предпочитане?

Благодаря предварително!Отговори

 • През 2013г. се запазва реда и начина на отпускане на учителските пенсии по §5 от ПЗР на КСО, като при тях разпоредбата е допълнена като ще се съблюдават условията за навършване на възрастта по чл.68,ал.1 КСО на самото лице, а не както беше досега спрямо условията на съответната година.

  жени
  възраст 57 г 8 м
  учителски стаж 25 г 8 м
  По същия ред и начин ще се изплащат и добавките от учителския пенсионен фонд в размер 0,2 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване право на пенсия .
  Не мога да преценя коя от двете пенсии ще ви е по изгодна но смятам, че имате право да избирате след като от пенсионната служба ви подадат подробна информация за осигурителния Ви стаж.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->