Ralica Angelova Ralica Angelova Потребител

Отпуск за отглеждане на дете до 2 години и фалит на фирмаЗдравейте,

В отпуск съм за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Август месец установих, че магазина в който работех е затворил, а колежката е съкратена. До този момент работодателят ми не се е свързал с мен. Нямам нито писмено, нито устно известие. При това положение какво трябва да направя аз? Ще продължа ли да получавам обезщетението си от НОИ за отглеждане на дете до 2 годишна възраст? След като ми приключи майчинството какво става с платените отпуски, които имам да ползвам за тези две години и половина?

Имам още едно притеснение. Преди 5 години със съпругът ми открихме сдружение ДЗЗД, на което той е управител. До този момент през ДЗЗД се плащаха само неговите осигоровки, докато моите са се плащали от моя работодател. От началото на 2014 г. мислим да закрием ДЗЗД. Притеснява ме дали няма да имам някакви проблеми заради моето участие в ДЗЗД-то. Дали правата ми на работник остават същите?

Благодаря предварително за отговора!Отговори

  • Здравейте,
    За да разберете дали дружеството, в което работите, е в процедура по несъстоятелност, следва да проверите на страницата на Търговския регистър: https://public.brra.bg.
    В случай, че дейността на дружеството е прекратена, работодателят Ви следва да прекрати трудовото Ви правоотношение с писмено предизвестие, на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ. До прекратяване на трудовото Ви правоотношение ще продължавате да получавате обезщетението си за майчинство.
    Ако имате неизплатени обезщетения или възнаграждения от работодателя, за тях се явявате кредитор на дружеството и ще Ви бъдат изплатени от синдика в производството по несъстоятелност. Можете да ги претендирате и от НОИ по реда на Наредбата за реда и начина за информиране на работниците и служителите за отпускане и изплащане на гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.
    Участието Ви в ДЗЗД няма никакво отношение към трудовото Ви правоотношение.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->