Silvia Stoyanova Silvia Stoyanova Потребител

Граждански договорЗдравейте!


Позволено ли е:

Казус 1: едно и също лице да бъде назначавано в една и съща фирма на граждански договор, за различни дейности, за различни периоди?

Казус 2: горепосоченото лице, по същото време да бъде назначено в друга фирма, отново на граждански договор, за същите периоди, но за други дейности?

Нямам възможност и по-скоро смятам, че не би ми било изгодно, да назнача лицето/ата на трудов договор, тъй като става въпрос за изпълнение на различни краткосрочни дейности по един проект, който е с времетраене 6 месеца.

Благодаря Ви!Отговори

 • Здравейте,
  Няма никаква пречка едно лице да сключи няколко граждански договора с няколко дружества, освен ако в някой от тях няма изрична забрана за това.
  Гражданските договори се регулират от ЗЗД, а не от КТ, поради което няма ограничения в работното време, възложителите, отпуските и т.н.
  Следва да имате предвид обаче, че ако Инспекцията по труда установи, че при изпълнение на задълженията по гражданския договор се касае всъщност за предостатяване на работна сила по смисъла на КТ, Инспекцията има право да обяви с постановление съществуването на трудовоправното отношение (чл. 405а от КТ).
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->