Таньо Костадинов Таньо Костадинов Потребител

Задържане на първа заплатаИма ли право работодателя да задържа първа заплата, след като това не е упоменато в трудовия договор?Отговори

  • Здравейте, няма правило. което да регламентира, че работодателя може да Ви задържи възнаграждението. Друг е въпросам че ако за изпълненанта от Вас работа са настъпили вреди за работодателя, то той е в правото си да го направи
  • Здравейте,

    Да, наистина няма правило нито е предвидено в закона, първата заплата да бъде задържана, дори и това да е изрично упоменато в трудовия договор. Все пак тук говорим за възнаграждение за труд, който е положен и следва да бъде заплатен.
    Колегата от горния отговор правилно ви насочва към имуществената отговорност, когато в следствие на ваше действие или бездействие са настъпили вреди за вашия работодател. Но тук вече говорим за реализиране на ограничена имуществена отговорност, реда за осъществяването на която е подробно описан в Кодекса на труда, и в никакъв случай не може да бъде формулирана като "задържане" на заплатата.

    Поздрави!
  • Ясно значи, правилно съм постъпил като напуснах тази фирма. При назначаването ти казват че ще те осигуряват на 370 лв. които ще ти се плащат на 15 число. След това на 30 число ще ти се платят останали те пари за които се разбираш да работиш за тях. Значи ако ти кажат че ще работиш за 800 лв. ще те осигуряват на 370 лв. ще ти отдържат данъци от тия 370 лв. и си с ниска осигуровка в такъв случай. И ето идва деня в който чакаш да получиш заплата, а те те изненадват с празен плик в който има листче на което пише заработка толкова пари и един минус пак толкова пари. Обяснението е, че както във всяка по голяма фирма така и при тях се отдържа първа заплата, като вид застраховка.В случая страда и хазната страдат и застрахователите, нали като искаш застраховка ходиш при застраховател. Интересното е че при започване на работа не те предупреждават че първия месец ще си без заплата. Казвам ви изненадата е голяма, и те успокояват , че като напускаш работа, но със пуснато 30 дневно предизвестие ще си получиш задържаните заплати. И това е голяма фирма за която явно няма закони. Аз бях изумен като ми казаха че в по големите предприятия било така. А това ми е трета фирма и за първи път ми се случва. Та питам се господа къде са синдикатите, къде са органите на реда,защо държавата подпомага бизнеса, а бизнеса се гаври с нас .
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->