Silvia Stoyanova Silvia Stoyanova Потребител

Осигуровки и данъциЗдравейте,

Ще започвам да работя по трудов договор. Отделно смятам да регистрирам фирма и да съм собственик и управител на ЕООД като СОЛ и плащам данъци и осигуровки върху 1 200 лв.


Задължително ли е фирмата ми да има реализирани приходи и да минават някакви парични потоци, за да си покривам данъците и осигуровките като СОЛ или НАП и НОИ не ги интересува това? Мога ли след първия или втория месец да изляза в болнични и на двете места и какво обезщетение ще ми се полага? Кое възнаграждение (по трудовия договор или като СОЛ) ще се смята при последваща бременност и майчинство?


Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Разбира се, че НАП и НОИ се интересуват от приходите ви като самоосигуряващо се лице. Това удостоверявате вие с подаването на годишна данъчна декларация и справката за окончателния размер на осигурителния доход към нея.
    В случай, че доходите ви от самоосигуряване не покриват избрания от вас осигурителен доход, този доход няма да ви бъде признат. В този случай, към края на годината с подаването на годишната данъчна декларация, вие ще имате право да изискате възстановяване на надвнесените осигурителни вноски, но ще трябва и да възстановите неправомерно получените обезщетения.

    При изчисляване на паричните обезщетения се вземат предвид всички доходи на лицето, за които са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд Общо заболяване и майчинство. Тоест, ако сте избрали да се осигурявате и за ОЗМ, като самоосигуряващо се лице, от НОИ ще вземат предвид доходите от самоосигуряването и от трудовия ви договор.

    Поздрави!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->