марияна димитрова марияна димитрова Потребител

Намаляване на заплатаВ момента съм в 6 месеца неплатени отпуска за отглеждане на дете до 8 годишна възраст. Детето няма 3 години навършени.


Има ли право работодателя, след връщане на работа, да ми намали заплатата? Ако ме съкрати по взаимно съгласие, колко месеца ще имам право на обезщетение за безработица?Отговори

 • Здравейте,
  работодателят иска да се намалят осигуровките, респ заплатите на служителите във фирмата.Достатъчно законно ли е ако служителите подпишат допълнителните си споразумения или работодателя им дължи предизвествие?И какво се прави при отказ от страна на работника да подпише допълнителното си споразумение за намаляване на заплатата?
  Благодаря предварително!
 • Здравейте,

  Според Кодекса на труда работодателят не може да промени едностранно съдържанието на трудовото правоотношение освен при преместване на друго работно място в същото предприятие, без да се променят определеното място на работа, длъжността и размерът на основната заплата на работника или служителя или при увеличение на заплатата на служителя. Трудовото правоотношение може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време.

  Лицата, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица – 7.20 лв. на ден – за срок от 4 месеца.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 118, чл. 119 от Кодекса на труда и в чл. 54б, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->