Станислава Ставрева Станислава Ставрева Потребител

Фалит на фирмата по време на майчинствоЗдравейте!

Моя приятелка е в отпуск по майчинство. Втората година изтича през ноември.От фирмата са и казали, че е обявена в несъстоятелност и работниците трябва да си занесат книжките за попълване, за да могат да се регистрират в Бюрото по труда.


Тя ползва ли се с някаква защита от закона и какво трябва да направи?Отговори

 • Здравейте,
  Съгласно Търговския закон в едномесечен срок от вписване на решението на съда за обявяване в несъстоятелност търговецът следва да извърши прекратяване на трудовите правоотношения с работниците и служителите.
  В производството по несъстоятелност работниците и служителите се явяват кредитори на дружеството за неизплатените възнаграждения и обезщетения и се ползват с привилегия при осребрявяне на имуществото му. Синдикът е длъжен служебно да включи в списъците на вземанията на кредиторите вземанията на работниците и служителите. Работниците и служителите могат да получат от фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" към НОИ последните три начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 6 календарни месеца.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->