ПЕТЯ ПИСЪШКА ПЕТЯ ПИСЪШКА Потребител

Обезщетение при пенсиониранеЗдравейте,

На познат му предстои да се пенсионира на 09.09.2013 год. Пуснал е заявление до работодателя си, с което го уведомява, че желае да бъде освободен поради навършване на пенсионна възраст.

Работодателят има ли право през това време да прекрати трудовия договор на лицето и то да отиде на трудова борса? И какво обезщетение ще бъде изплатено на лицето от работодателя?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  При условие, че служителят е предал предизвестието на работодателя за прекратяване на трудова дейност поради навършване на пенсионна възраст със спазените срокове от чл. 326, ал. 2,то той трябва да отговаря на изискването за възраст и сбор от осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1-3 от Кодекса за социално осигуряване, като необходимо условие за придобиване на правото е едновременното наличие и на двете предпоставки - възрастта и точките.

  За да прекрати работодателят трудовия договор без предизвестие, той трябва да има основание за това – чл. 330 дава ясна представа кога се прекратява договора без предизвестие, но този случай не е такъв.

  Съгласно чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда (КТ) при прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Това обезщетение може да се изплаща само веднъж.

  Поздрави,
  Рада Колева.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->