Valeri Jivkov Valeri Jivkov монтьор на аудио визуална техника

Освобождаване от работа по време на болничниПри договор с изпитателен срок от 6 месеца, трябва ли да има едномесечно предизвестие за освобождаване от работодателя и по време на болнични да ти прекратят договора?Отговори

 • Ако изпитателния срок е в полза на работодателя и договора е сключен във връзка с чл 70 то:
  Основанието за прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 71, ал.1 КТ не е предвидено в чл. 333 КТ, който в ал. 4 урежда предварителната закрила при уволнение на работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск. Затова работникът не попада под тази закрила и може да бъде уволнен и по време на болничния отпуск.
 • А това не важи ли тук"Докато сте в отпуск поради временна нетрудоспособност работодателят не може да ви прекрати договора, въпреки че сте в срок за изпитване. Трябва да имате предвид обаче, че срока за изпитване не тече през времето, в което лицата се намират в отпуск поради временна нетрудоспособност. Това означава, че към датата на изтичане на срока за изпитване следва да прибавите календарните дни, през които сте били в отпуск поради временна нетрудоспособност."
  Благодаря!
 • Здравейте г-жо Костова ,
  Мисля ,че цитираната от Вас ситуация важи за срочен договор не и за договорите сключени по реда на чл.70. Надявам се и други колети да ме подкрепят или изразят мнението си .
  Благодаря !
 • Благодаря Ви за отговора.
  При мен договора е сключен всъщност по чл. 67 но във връзка с чл.70 в полза на двете страни, в него пише "Договор за неопределено време с 6 месеца изпитателен срок в полза на работодателя" .След проверка в ел.услуги на НАП се вижда,че договора е приет с код 01.Служителят е в болнични , а работодателя изисква от мен , да му се пусне заповед за освобождаване.Какво бихте ме посъветвала в този случай?
  Благодаря!
 • Здравейте г-жо Костова,
  Трудов договор на основание чл. 70 може да бъде сключен както във връзка с чл. 67 така и във връзка с чл 68 и в двата случая е важно в чия полза е уговорения срок на изпитване и за какъв период от време е изпитателния срок .След изтичането му съответния договор преминава във безсрочен или срочен. Във Вашия случай регистрацията в НАП е направена с код 01 защото не е необходимо след изтичане на уговорения срок на изпитване да се пуска допълнително споразумение ако няма възражение от двете страни, договора преминава в безсрочен. По време на изпитателния срок в полза на работодателя , работника може да бъде освободен на основание чл 71 от КТ по всяко време ако работодателя преценява ,че лицето не се справя и не отговаря на изискванията.
  Благодаря!
 • Здравейте,
  благодаря Ви за съдействието!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->