Нина Иванова Нина Иванова Потребител

Ползване на стара отпуска след майчинствоЗавърнах се на работа при навършване на 1 г. на детето ми. Когато се заинтерисувах кога ще мога да ползвам полагаемия ми се отпуск за 2 год (2012- 15 дена и за 2013 - 20 дена), ме информираха че "горя" с този за 2012 г. Ако сега използвам отпуска си за 2012 год., нямам право да получавам 50% от майчинството до навършване на 2 год . възраст на детето.

Много моля да уточните този момент.

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Не можете да "изгорите" с отпуска си за 2012 г. тъй като сте ползвала друг законоустановен отпуск. Отпуска за стари периоди, след връщане от майчинство, можете да използвате до 2 години след отпадане на причината за неползването им.
  Не разбирам, какво общо има обезщетението за майчинство, което се изплаща от НОИ с отпуска, който ви се полага при вашия работодател.
  В случай, че сте се върнали на работа и сте прекъснали ползването на отпуска за отглеждане на дете до 2 години, имате право да ползвате натрупания платен годишен отпуск и работодателят ви е длъжен да ви подаде документите за получаване на 50% от обезщетението за отглеждане на дете в НОИ.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->