Dani Papazova Dani Papazova Потребител

Изплащане на обезщетение след смърт на служителЗдравейте,

От НОИ ми казаха, че след смъртта на служител, работодателя, при който е работел последно е длъжен да изплати два вида обезщетение на наследниците.

Вярно ли е това? Какви са условията и срока за изплащане?Отговори

 • Здравейте,


  Видовете обезщетение, които работодателя трябва да изплати на наследниците при смърт на служител са за неизползван платен годишен отпуск ( ако служителя има неизползван такъв ), и ако починалият е бил придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, наследниците му имат право на обезщетение от работодателя в размер на брутното трудово възнаграждение за 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 г. от трудовия си стаж - на обезщетение за срок от 6 месеца. Срока за изплащане на обезщетенията е както и за работната заплата предвидена в трудовия договор на лицето.

  Обръщам внимание, че съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ и на наследствена пенсия която се изплаща от НОИ, а не от работодателя. Относно еднократната помощ и правото на наследствена пенсия ви съветвам да се обърнете към НОИ за повече информация относно необходимите документи за отпускана на съответните обезщетения.


  Справка за нормативната уредба използване за този казус: чл.222 ал.3 и чл.224 от Кодекса на труда и чл.11 ал.2 Кодекса за Социално осигуряване

  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->