Надежда Дякова Надежда Дякова Потребител

ЗДДС и методологияЗдравейте!
Моля за малко разяснения по въпрос за ЗДДС.

Новорегистрирана фирма ще предоставя услуги на английска фирма. Българската фирма към момента не е регистрирана по ЗДДС, но е в процес на регистрация. Английските контрагенти са ДЗЛ, регистрирана по ЗДДС.

Наясно съм, че след регистрацията си по ЗДДС, българската фирма няма право да начислява данък съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.2. Това означава ли, че англ.фирма ще си самоначисли данъка? Изобщо стой въпроса въпроса с ДДС в този конкретен случай-начислява ли се или не се ДДС, от бълг.страна какво се изисква?

Другият ми въпрос е: когато отидохме, за да регистрираме новорегистрираната фирма по ЗДДС по чл.97а, от НАП ни казаха, че не може. Ако пък държим толкова на чл.97а, то след това те имат право да ни глобят. Защо? На какво законово основание?/предвид дейността, която ще извършва бълг.фирма, както и че се явява доставчик, прецених, че напълно отговаря на чл.97а/.

Моля, ще ви бъда благодарна на известни разяснения по въпроса!
Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  При доставка на услуги, при която доставчикът и получателят са данъчно задължени лица, установени в различни държави, данъкът се начислява от получателя с протокол. Вашето задължение се изразява в това да издадете фактура, в която като основание за неначисляване на ДДС да запишете „обратно начисляване” (reverse charge) и чл. 21, ал. 2 от ЗДДС като приложима разпоредба за конкретната доставка.

  Относно регистрацията на основание чл. 97а в закона не е предвидена доброволна регистрация по този член. Това означава, че ако за фирмата Ви не е възникнало основание за задължителна регистрация по чл. 97а (за която трябва да се подаде заявление не по-късно от 7 дни преди извършването на услугата/авансовото плащане), то нямате право на доброволна регистрация по този специален ред и такава най-вероятно ще Ви бъде отказана.

  Въпреки това имате право на доброволна регистрация по общия ред, предвиден в закона.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 82, ал. 2, т. 3, чл. 97а, ал.4 и чл. 100 Закона за ДДС и в чл.79, ал. 2, т. 3 от Правилника за прилагане на ЗДДС..

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Много Ви благодаря за отговора и отделеното време. Успешна и спорна седмица.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->