Жанет Тихова Жанет Тихова медицинска сестра

Временно заместване на служител с различни отговорностиЗдравейте!

Работя като мед.с естра в ЦПЗ. В момента старшата сестра на отделението е в платен годишен отпуск и по нейна молба я замествам, но нямам заповед за това. Притеснява ме факта, че нося отговорностите, които и тя, когато е на работа и е материално отговорно лице. Подписвам документи, съхранявам и отговарям за парите на пациентите. Назначена съм като редова сестра, а не като заместник-старша.

Трябва ли да ми бъде пусната заповед за заместване и съответно възнаграждение? Според служителката, която е ТРЗ в ЦПЗ, поради това, че старшата сестра е в отпуск по-малко от месец, нямам право да получа такава заповед и съответно по-високо възнаграждение.Отговори

 • Здравейте,

  Когато работник или служител изпълнява длъжност или работа на отсъствуващ работник или служител, той ползува правата за тази длъжност или работа, включително и трудовото възнаграждение, ако това е по-благоприятно за него. Ако той изпълнява през това време и своята работа или длъжност, има право и на допълнително трудово възнаграждение, което се уговаря между страните по трудовото правоотношение.
  От правата тези права не може да се ползува работник или служител, който по длъжност е заместник на отсъствуващия.
  Заместването се извършва със съгласието на работодателя и работника или служителя, изразено в писмена форма. Липсата на писмена форма не е пречка работникът или служителят да получава възнаграждението за заместването.

  За справка чл.259, ал. 1, 2 и 3 от Кодекса на труда.

  Поздрави!
  Адриана Ноева

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->