Елеонора Константинова Елеонора Константинова служител

Договор за управление и ТРЗдравейте,

В ООД учредено през 2010 г. с двама съдружници и едновременно управители, вписани в ТР, че ще управляват заедно и поотдено. Единият съдружник не упражнява дейност в ООД, а работи по ТД в друга фирма. Другият е назначен по ДУ откакто е учредено дружеството с договорено възнаграждение, което се изплаща редовно. В НАП е подадена имформация, но в ТР не е изрично упоменото, че с този съдружник е сключен ДУ.

1. Задължително ли трябва да се уведоми ТР за сключения ДУ и ако е да - сега какво може да се направи?

2. Ще има ли някакви проблеми в НОИ при евентуално пенсиониране на лицето?

3. Може ли с никой от двамата съдружници да не се сключва ДУ, а да се осигуряват като СОЛ, т.е. ООД да е без лице назначено по ДУ?

Благодаря ви предварително!Отговори

 • Здравейте,
  На запитванията ВИ ще отговоря в същата последователност на задаване:

  1.Решенията на общото събрание, които се отнасят до вписванията във връзка с чл. 119 ал.2 от ТЗ /което включва и промяна в управлението на дружеството/ следва да се впише Търговския регистър./чл. ал. от ТЗ/Трябвало и да се впише. За минал период няма да стане, но можете да впишете това обстоятелство възможно най-скоро.

  2.Ако питате за лицето, което е по ДУК - при пенсиониран няма да има проблеми ако: редовно са внасяни осигурителни вноски за ДОО по договора му за управление, ки е подавана ежемесечно информация с декл. 1 към НАП.
  Проблем може да възникне за другия съдружник, че не се е осигурявал на това си основание като СОЛ.

  3.Може ООД-то да е без лице по ДУК. Двамата съдружници може да се осигуряват като самоосигуряващи се лица. Единият като управлявящ дружеството, а другият като съдружик /освен ако вторият не се осигурява в друго дружество като такъв/.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->