Рада Филева Рада Филева Потребител

ДДС ставкаЗдравейте,

Ние сме фирма - организатор на лов във България и на ловни пътувания извън България. Наш клиент е американски гражданин - физическо лице, който ни ангажира да му организираме лов в Македония. Ловът ще се проведе в ловно стопанство в Македония, като за цялостния пакет услуги местната фирма ще издаде към нас фактура с 18% ДДС.

Ние можем ли да ползваме това ДДС, начислено в македонската фактура към нас? Каква трябва да бъде данъчната ставка в нашата фактура към американския клиент?


Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Вие сте фирма, регистрирана по ДДС в България предполагам, следователно по примера на македонската фирма към ВАС и ВИЕ така към американеца ще издадете фактура със ставка 20% ДДС.
 • Здравейте,

  За да определите приложимото ДДС законодателство е необходимо да се уточни мястото на изпълнение при доставката на тази услуга. Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получател е данъчно незадължено лице, е мястото, където доставчикът е установил своята независима икономическа дейност.
  Във Вашия случай американският гражданин е данъчно незадължено лице, от което следва, че издадената от Вас фактура трябва да е с 20% българско ДДС.

  Що се отнася до фактурата, издадена от Македонския контрагент, не можем да вземем отношение, тъй като трябва да бъде направена справка с Македонското законодателство. Това е необходимо понеже Македония е извън ЕС и не е задължително да следва Европейските ДДС-разпоредби. При всички положения македонското ДДС не може да бъде възстановено в България.

  Нормативна справка - чл. 21, ал. 1 от ЗДДС

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->