петя динева петя динева професор към БАН, Институт по механика

След промяна на Закона за ДОД в Гърция може ли да се начислява допълнителен ДОД със задна датаАз съм професор към Институт по механика към БАН. През 2011 година участвах в конкурса Marie Curie Intra-European Fellowships for Career Development (IEF), частта Life-long training (за изследователи с опит) на 7-ма рамкова програма for RDT of EU (http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/about-mca/actions/ief/index_en.htm). Това е програма за кариерно развитие на изследователи с опит, над 40 години, които участват в конкурса заедно с Host institution –това е научна организация от друга европейска държава, която е съгласна кандидатът да реализира своята научна програма (идея) при тях. Моят партньор е Аристотел Университет в Солун, Department of Civil Engineering с supervisor Проф. Г. Манолис. Конкурсът е доста тежък, от около 3000 кандидата са одобрени 500. Радвам се, че бях класирана след тежки оценъчни процедури много успешно и на 15.11.2011 до 14.11.2012 бях командирована от Институт по механика при БАН за срок 1 година (неплатен отпуск) да работя в Аристотел Университет в Солун.

Според клаузите на този Европейски проект финансиран от Брюксел, аз получавах 12 – те си месечни възнаграждения от Research Foundation към Аристотел Университет в Солун, и заплащах всички осигурителни такси в Гърция - данък общ доход около 25%, здравна и социална осигуровка към ОАЕЕ (Organismos Apasholisis Eleutheron Epagelmation). Attention: Mrs. Eleni Kyrimi, Director, Tmima Plateias Dimokratias (1835), Kolletti Street 23-25, Thessaloniki, GR-54627, Greece. Бяха ми извадени следните номера: (а) номер на единен регистър ЕАМ 4665138; номер на социално осигуряване АМКА 0401504567 и данъчен номер АФМ 00155645970. Имам всички документи за платени данъци и осигуровки в Гърция за престоя ми от една пълна година (12 месеца). От 1.12.2012 година съм отново на работносто си място като професор в Институт по механика при БАН, където съм на работа до този момент.

Тези дни получавам email от счетоводителя, който се грижеше за това аз да плащам коректно всички данъци в Гърция. Неговите координати са: George Moutsianas directly, the phone is +30-2310-225 002. The address is 50 Venizelou Str., Thessaloniki 54623, Greece. Той ми пише, че поради факта, че през януари 2013 година (когато аз вече съм напуснала Гърция и от 1.12. 2012 съм на работното си място в България, гръцкото правитество е вдигнало такса д.о.д. и е въвело такса „солидарност с бедните” и аз трябва да платя допълнително на гръцката държава (забележете със задна дата) 5500Евро. Можете да си представите моят шок от това искане аз да плащам данъци със задна дата в размер от 5500Евро имайки предвид, че заплатата ми като професор в БАН е 400 Евро, а гръцката заплата е вече изконсумирана, понеже никой не ме е предупредил, че може да се иска от мен със задна дата да плащам д.о.д.

Моята молба към Вас и Вашите компетентни органи е - да бъда информирана за следното:

Имат ли право гръцките данъчни институции да изискват от мен допълнително заплащане на данък общ доход (income tax) основавайки се на промяна на техния закон от януари 2013, два месеца след като аз съм напуснала Гърция със съответните документи за платени данъци за престоя ми там, като от 1.12. 2012 вече съм на работното си място в България.

Отбелязвам, че заплатата ми е била осигурена от Брюксел, със спечелен от мен конкурс-награда за оценена високо научно-изследователска дейност в рамките на 7-ма рамкова програма for RDT of EU и аз не съм взела пари от Гръцката държава, а точно обратно-една не малка част от парите отпуснати за моя спечелен конкурс са постъпили в Аристотел Университет и аз съм плащала там всички данъци според гръцките закони за този период.

В случай на необходимост съм готова да приложа необходимите документи.

Надявам се на бърз и компетентен отговор от Ваша страна.

С уважение:

Проф. Петя Симеонова Динева

Институт по механика при БАН

Улица Акад. Г. Бончев, Блок 4

1113 София, БългарияОтговори

  • Здравейте,
    прочетох внимателно вашият въпрос. Смятам, че е най-добре да се обърнете директно към НАП, офис Аксаков №21, Методология и данъчно облагане. По принцип между България и Гърция има влязла в сила Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане, което значи и че ако от Гърция изпратят официален документ за дължимите от вас данъци, нашите данъчни служби няма как да не го признаят. Съветвам ви с помощта на нашите данъчни органи да си извадите документи, удостоверяващи платените от вас данъци в Гърция, както и факта, че от 01.12.2012 вече не работите в Гърция, а в България. Изпратете тези документи на вашият счетоводител в Гърция.
  • Благодаря Ви за консултацията! Аз изпратих писмо-питане( с подобно на моя въпрос в този форум съдържание) до председателя на НАП и очаквам отговор.

    Това,което най-много ме смущава е че гръцката страна иска със задна дата да доплащам дод след като аз вече съм напуснала страната и съм си платила всички данъци и включително дод според действащите гръцки закони за годината когато съм била в Гърция. Когато е приет новя закон за новите данъци аз вече съм на работното си мяато в България.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със СИДДО

-->