Виолина Линдарева Виолина Линдарева Потребител

Плащане на бонус по време на болниченИмаме служителка, която е в болнични през целия месец юли, но със заплатата за юли трябва да и се изплати и бонус. Работата на служителката е свързана с предлагане стоки на фирмата, намиране на нови клиенти и договаряне на условията за сключване на договори с тях.

Има ли проблем да й се изплати този бонус в месеца, в който е в болнични?Отговори

 • Здравейте,
  Ако целият месец лицето е болничен, това предполага, че здравните органи са издали болничния лист, за да може служителят да са възстанови здравословно и след назначен контролен преглед да се върне на работа. При изплащане на бонус това ще е повод за извършване на трудова дейност от лицето и нарушаване на лечението предписано от здравните органи. Следва нарушение на Закона за здравето.

  Ето и наказателната разпоредба според закона:
  Който не изпълни предписание на органите на държавния здравен контрол, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 200 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв
  Когато нарушението по е извършено от едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 3000 лв.
  Когато нарушението е извършено от юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв./чл.210 ал.1, 2 и 3 от Закона за здравето/

  Поздрави!
  Адриана Ноева

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->