Грета Георгиева Грета Георгиева Потребител

Работно облекло и надбавки по втори трудов договорЗдравейте,

Работя на постоянен трудов договор на 8 часа като медицинска сестра, а преди година започнах и на втори трудов договор на 4 часа, също като мед. сестра. Имам ли право на клас прослужено време по втория трудов договор и полагат ли ми се пари за работно облекло по втория?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит ( клас прослужено време ) се заплаща за действително отработено време в рамките на съответната месечна продължителност на работното време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време. Във Вашия случай се гледа само основното трудово възнаграждение, защото Вие работите на пълен работен ден от 8 часа.

  Относно работното облекло, работодателят осигурява на работниците и служителите безплатно работно и униформено облекло при условия и по ред, установени от Министерския съвет или в колективния трудов договор. Не се допуска заменянето на работно и/или униформено облекло с пари, т.е работното облекло трябва да се предостави в натура, а не да се компенсира с пари.

  За справка с нормативната уредба : Чл. 296, ал. 1, чл. 284 от Кодекса на труда, чл. 3, чл. 5 и чл. 8 от Наредбата за безплатното работно и униформено облекло.

  Поздрави,
  Рада Колева.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->