Елеонора Константинова Елеонора Константинова служител

Закупен ДАЗдравейте,

Ние сме дървообработваща фирма. Закупихме циркуляр втора употреба за 1 500 лв. от физическо лице с договор за покупко продажба. С този документ мога да заведа ДА и да ми бъде признат за разход, нали? Трябва ли догодина до 30.04 да включа изплатената сума в декл. по чл.73 от ЗДДФЛ, тъй като лицето от което купихме машината от съображения за сигурност не си даде ЕГН, а само номер на личната карта?

Благодаря ви предварително и ползотворен ден!Отговори

 • Здравейте,
  Правилно сте сключили договор за покупка на циркуляра. Необходим Ви е и документ удостоверяващ плащането към доставчика – банково извлечение или квитанция от ПКО. Имате право да заведете актива и да използвате разходите по неговата амортизация и експлоатация. Относно договора които сте подписали е необходимо да попълните и данните на продавача, като в това число трябва да допишете и ЕГН-то, като това не е конфиденциална информация.
  Към 30.04 трябва да подадете декларация по чл. 73 от ЗДДФЛ, като ще Ви е необходимо и ЕГН на лицето на което сте заплатили сумата. Лицето от своя страна трябва да декларира дохода от продажбата на циркуляра с ГДД за доходите си.
  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->