Венетка Рангелова Венетка Рангелова хигиенистка

Незаконно уволнениеРаботя от 1 септември 2006 г във Външно министерство като хигиенистка. През това време минаха много фирми за чистота към които съм била назначавана. От 16 май 2013 г дойде нова фирма "Василка-Агенция по чистота" ЕООД със която съм сключила трудов договор за 6 месеца по чл. 114 във връзка с чл. 70/1/и чл. 68/1/ т. 2 от Кодекса на труда.

Отделно имам ТЕЛК безсрочен, тъй като съм пенсионер по възраст /родена съм на 13.07.1946 г/ с право на работа. На 3 юли 2013 г в 15 ч ме извикаха при отговорничката на хигиенистките във Външно министерство - Магда и ми даде заповед за уволнение да я подпиша без обяснение за какво. Аз отказах да подпиша и уведомих хората от Културния, Консулския и Дипломатическия институт при които работя, ако може да ми помогнат и да се застъпят за мен. Още същия ден полицаят беше отказал да ме пусне на работното ми място по нареждане на Магда. Хората, които помолих да ми съдействат не можаха да ми помогнат и ме посъветваха да я съдя фирмата за незаконното уволнение.

Историята с отговорничката на хигиенистките във Външно министерство започва още преди около 1 година когато от обикновена хигиенистка я назначават за отговорничка на хигиенистките - фирмите, които сключват договор с министерството за почистването му. Тя ми дава район да чистя 3 етажа като се водя на половин работен ден за 165лв, а на нейните протежета по един етаж а се водят на цял работен ден и взимат 310лв. Отделно постоянно ме карат да върша тяхната несвършена работа и когато откажа казват че ще кажат че е била моя и аз не съм я свършила.

Обърнахме се и на горещия телефон на инспекцията по труда. Там ни отговориха следното, че трябва да отправим писмено искане до работодателя за предоставяне на заповед за уволнение, която той трябва да издаде в 14 дневен срок и да ми поиска трудовата книжка да я оформи, като впише члена по който ме уволняват. Както и да подадем жалба оформена от адвокат до Районния съд за да водим дело срещу незаконното уволнение.

Фирмата, която ме е назначила на работа като хигиенистка във Външно министерство никога не съм виждала неин представител, освен Магда - отговорничката и колежките, нито тя ме е виждала. Още преди това Магда изпращаше други нейни протежета, да работят при мен в съседния район, но поради немарливо и мързеливо отношение към работата им хората на които чистеха ги гонеха и тя още повече ме мразеше и дори заплашваше.

Моля ви кажете ми какво трябва да направим. Има ли служебни адвокати за такива дела.Длъжна ли съм да подпиша заповедта за уволнение като я получих или по-добре направих като не я е подписах. В Инспекцията по труда ми казаха, че може да откаже да я подпиша само ако е по взаимно съгласие, защото не съм съгласна, но иначе трябвало да я подпиша. Друга наша позната, която е имала подобен проблем пък каза че нея са я посъветвали в Инспекцията по труда да не подписва никаква заповед. Моля информирайте ни какво да правим. Аз бях толкова развълнувана че не видях дори члена който пишеше за уволнението.Отговори

 • Здравейте г-жо Рангелова,
  от въпроса Ви не се става ясно по какъв член са ви уволнили . Съвета на Инспекцията по труда е компетентен ако имате нужда от юридически услуги, можете да се обърнете към нашите юристи от сайта Legalex .
  Друг е въпроса ,че при получаване на сигнал /писмен или устен / Инспекцията по труда трябва да проверят доколко работодателя е нарушил трудовото закоонодателство.
  Що се отнася до това ,че не сте подписали и получили копие от заповедта е пропуск , който може да има последствия за самата Вас . Тъй като Вие най - вероятно не сте се явили няколко поредни дни на работа , въпросната заповед за уволнение може да се трансформира по различен член. Редно е било да впишете " Не съм съгласна но получих копие от заповедта" и да се подпишете.
  Съветвам Ви тази ситуация да бъде изложена в писмен вид пред Инспекцията по труда ,те са длъжни да направят проверка .

  Поздрави В.Дадова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->