Валентина Василева Валентина Василева Потребител

Осигуряване на изпълнителен директор на АД без дейностЗдравейте,
Новосъздадено АД има назначен изпълнителен директор - пенсионер. Осигурява се по ДУК на максималния праг за дейността. Дружеството е създадено за консултантски услуги, но подписването на договори се провали и сега не е ясно реално ще има дейност.

Необходимо ли е да се осигурява директора, без фирмата да развива дейност? Ако може да не се внасят осигуровките на какво основание ще е?Отговори

 • Здравейте,

  Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване управителите на търговски дружества, работещи по договори за управление и контрол, са задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица.

  Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност.

  В действащото в момента осигурително законодателство няма основание, което да освобождава дружеството от задължението да внася осигурителни вноски за управителя си.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 4, ал. 1, т. 7 и чл. 6, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->