Лора Петрова Лора Петрова Потребител

Дневни почивки при международните шофьориЗдравейте,

Международен шофьор, тръгвайки на курс може да пътува седмица и повече преди да се прибере в България. Той спазва изискванията за продължителност на шофирането съгласно изискванията на ДАИ, но бих искала да попитам какви са задължителните дневни почивки и кога може да ги прави?

Може ли когато извършва международен курс двата почивни дни - събота и неделя да ги ползва като почивни докато е извън страната? Ако не, то как би следвало да се компенсира при завръщането му в България?

Предварително благодаря!Отговори

  • Здравейте,
    Професията на международните шофьори е по-специфична по отношение на отчитане на работното време и почивките, при нея не могат да се приложат пряко общите правила. Не е възможно шофьор да реши да почива събота и неделя, когато е на път - тогава се спазват само изискванията за продължителност на шофиране и престой на съответната страна, както и европейските директиви. Спазването на задължителните часове за шофиране и престой осигурява и спазването на междудневните и междуседмичните почивки на шофьорите. Повече информация за отчитането на работното време и заплащането на международните шофьори може да се намери в Наредбата за командировките и специализации в чужбина.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->