Христо Еленински Христо Еленински Потребител

Получаване на документи за пенсиониранеЗдравейте,

бихте ли ми помогнали за един нерешим за мен въпрос.

В предприятието работя от 21 год и 5 мес. От 17.12.2012 ме освободиха по чл.328 ал.1 т.4 от КТ.

До момента не съм получил обещетение по чл.222 ал.1 от КТ за срок от един месец. В трудовата книжка ми е вписано, че съм го получил. Предстои ми пенсиониране декември 2013 год. От предприятието отказват да ми дадат документите за пенсиониране, защото не съм си получил обещетението.

Мога ли да си взема документите преди обещетението?

Благодаря предварително.


Отговори

 • Здравейте,

  този вид обезщетение се дължи от заротодателя при следните основания:
  1. При уволнение поради закриване на предприятието или съкращаване в щата и намаляване обема на работа
  2. При отказ от Ваша страна да последвате предприятието, когато то се премества в друго населено място;
  3. Ако заеманата от Вас длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен служител;

  Размерът на този вид обезщетение е Вашето брутното трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но то не може да е за повече от 1 месец и ако за този период сте постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, то ще имате право на разликата.

  Относно Вашият проблем с отказа на работодателя да върне документи, които иначе няма право да задържа без Ваше съгласие, съветът ми е да потърсите Инспекцията по труда за съдействие.
  Работодателят носи отговорност към Вас за вредите, които сте претърпял поради незаконно задържане на трудовата книжка, след като трудовото правоотношение вече е било прекратено.

  Нормативна база, използвана за отговор на този въпрос - чл. 222 и чл. 226 от КТ.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • Много се извинявам ако съм Ви объркал с обещетенията и трудовата книжка. Трудовата книжка е при мен. На мен ми трябват документи за пенсиониране УП 2 , УП 3 и доходи от 1997 год. до освобождаването от работа.
  Документите са готови, но отказват да ги дадат преди обещетението. Двама колеги се пенсионираха без да са получили обезщетението.
  В момента съм на 57 год. и 2 мес., очаквам пенсиониране декември 2013 год. Имам 40 год. трудов стаж, от които 23 год. втора категория труд. Роден съм на 08.04 1956 год. започнал съм работа на 12.03.1973 год. Ако правителството върнат годините за пенсиониране, аз със обещетението ли ще се пенсионирам или със УП 2 и УП 3 за доказване на категории и три последователни години за пенсиониране и дохода от 1997 год. до освобождаване от работа.
  Предварително Ви благодаря! Извинявайте за притеснението, което ви създадох!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->