Stoqnka Dimova Stoqnka Dimova Потребител

Трудов договор без право на напусканеЗдравейте,

Законен ли е срочен трудов договор, в който е посочено, че нямаш право да напуснеш, до изтичането на срока (3 години)? И ако не е законен, какви са механизмите по законен начин работодателя да те "принуди" да останеш на работа за целия срок на договора?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,


  Трудов договор трябва да съдържа следните реквизити:мястото на работа, наименованието на длъжността и характера на работата, датата на сключването му и началото на неговото изпълнение, времетраенето на трудовия договор, размера на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителните платени годишни отпуски, еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор, основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане, продължителността на работния ден или седмица.
  В случая трябва да има уговорен срок за прекратяване на трудовия договор, които да бъде еднакъв и за двете страни. Във вашия случай, само ако желаете да прекратите срочния трудов договор трябва да подадете предизвестие за прекратяване .
  Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

  Справка за използваната нормативна уредба: чл.66 и чл.326 ал.2 от Кодекса на труда


  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->