Mihaylova Mihaylova Потребител

Съкращаване на щатаЗдравейте!

Във фирмата, в която работя близо 2 години започна да става практика да уволняват колеги под предлог "съкращаване на щата". До сега уволнените ми колеги не са получавали предизвестия. Процедурата при всички "жертви" е една и съща - към края на деня идва HR-ката и уведомява служителят, че е съкратен. След това повече не се появяват на работа. Това, което разбрах е, че се съкращава щатът, изплащат 1 работна заплата като обезщетение.

Бих желала да се консултирам с Вас относно правата ми в тази ситуация. Не търся варианти да си запазя работата, просто бих желала да защитавам правата ми и уволнението (съкращаването) ми да бъде съгласно Закона. Мога ли да се преборя за обезщетение в размер на повече от 1 работна заплата?

Благодаря Ви много за съдействието!Отговори

  • Здравейте,

    Освен обезщетението по чл. 222, ал. 1 за оставане без работа за период до един месец, работодателят ще Ви дължи и обезщетение за неспазено предизвестие, което възлиза на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието, както и обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, което възлиза на среднодневното брутно трудово възнаграждение за дните неизползван платен годишен отпуск за текущата година и тези, прехвърлени от предходни години.

    Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 220 и чл. 224 от Кодекса на труда

    Поздрави,
    Виктор Баталов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->