ПЕНКА ДОНЧОВСКА ПЕНКА ДОНЧОВСКА СЧЕТОВОДИТЕЛ

Прекратяване на договр на служителка по майчинствоЗдравейте!

Когато една фирма прекратява дейността си (не се закрива) и има назначена служителка по трудов договор, която е в отпуск за отглеждане на дете до 2г., как става прекратяването му? Дали НОИ ще продължи да изплаща обещетението до навършване на 2г. на детето (06.12.2013) и дали се изисква разрешение от Инспекцията по труда за прекратяване на договора на майката? Какви обещетения при напускането се дължат?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,


  От така зададен въпроса не е ясно по кои член от КТ искате да прекратите трудовия договор на служителката, която ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст.За да отговоря на въпроса ще допусна че трудовия договор ще бъде прекратен по чл.328 ал.2 с отправено писмено предизвестие до работника или служителя. Имаите впредвид че майките ползват закрила по чл.333 ал.1 от КТ и ще трябва да искате разрешение от Инспекцията по труда.

  При прекратяване на трудов договор по чл.328 ал.2 работничката и служителката има право на обезщетения на следните основания:
  - по чл. 220, ал. 1 от КТ за дните на неотработено предизвестие;
  - по чл. 222, ал. 1 от КТ – за времето, през което лицето е оставало без работа поради уволнението, но за не повече от 1 месец;
  - по чл. 224, ал. 1 от КТ за дните на неизползван платен годишен отпуск.

  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->