Потребител

Фактура без касов бонЗдравейте,

Служител плаща в брой и получава фактура, към която няма прикачен касов бон. Може ли фирмата да издаде такъв с по-късна дата, или е необходимо да се анулира старата фактура и да се издаде нова?Отговори

  • Здравейте,

    Всяко лице, което извършва продажби е задължено да издаде касов бон в момента на получаване на плащането в брой, независимо от това дали е издало друг първичен счетоводен документ (фактура, квитанция и др.). Във Вашия случай фирмата, която не Ви е издала касова бележка, е в нарушение и подлежи на санкция, но в случай че постигнете споразумение с тях, е възможно те да Ви издадат касов бон с текущата дата и да бъде променена датата на издадената вече фактура (ако още не е включена в дневниците по ДДС на една от двете страни) или поне да бъде записано във фактурата, че плащането ще се извърши в брой на датата, на която е издаден касовият бон.

    Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 25 от Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства и чл. 118 от ЗДДС.

    Поздрави,
    Виктор Баталов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->