Христо Еленински Христо Еленински Потребител

Прекратяване на трудово правоотношение на основание чл.328 ал.1 т. 4 от 17.12.2012 год.Здравейте,

В момента съм на борсата и имам общ трудов стаж 39 год и 8 мес., от които 25 год. и 5 мес. в предприятието. Предстои ми пенсиониране декември 2013 год на 57 год и 8 мес.

Имам 23 год. и 3 мес. ІІ категория труд. Бихте ли ми помогнали за решаване на два въпроса?

1. До момента не съм получил обещетение по чл.22 ал.1 от кодекса на труда. Колко месеца или години трябва да чакам?

2. Като съм освободен от работа не по мое желание, една година преди пенсиоиниране имам ли право на обещетение на 6 брутни заплати, което се изплаща само веднъж?

Предварително Ви благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Относно първия Ви въпрос, обезщетението по чл. 222, ал. 1 за оставане без работа, то се дължи след изтичане на един месец от датата на прекратяване на трудовия договор, освен ако в трудовия Ви договор не сте уговорили по-дълъг срок. Това става при представяне от Ваша страна на трудовата Ви книжка като доказателство, че не сте работили през този месец.

  Ако работодателят не е спазил това свое задължение, то Ви съветвам да се обърнете към Инспекцията по труда или към експерт по трудово право, които да Ви посъветват какъв е най-уместният начин да потърсите правата си.

  По втория Ви въпрос – след като не сте придобили право на пенсия към датата на освобождаването, то нямате право на обезщетение в размер на 2 или 6 заплати по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда.


  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в Разяснение на Министерството на труда и социалната политика от 7.12.2012 г. във връзка с чл. 222, ал. 1 от Кодекса на труда и в Разяснение на Министерството на труда и социалната политика от 10.05.2012 г. във връзка с чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->