Jivka Dobreva Jivka Dobreva Потребител

Два трудови договора - по член 114 и на изпитателен срокЗдравейте!

Ще назначаваме служителка на трудов договор с изпитателен срок във връзка с чл. 67 от Кодекса на труда, но лицето вече е назначено на трудов договор по чл. 114.

Може ли да сключим трудов договор с лицето или не?Отговори

 • Здравейте,

  Разпоредбата на чл. 114 от Кодекса на труда урежда трудовия договор за работа през определени дни от месеца. Съгласно чл. 114 от КТ, трудов договор може да се сключва и за работа през определени дни от месеца, като това време се признава за трудов стаж. Видно от разпоредбата няма ограничение за размера на работното време като максимална аритметична величина или максимален сбор от отработени часове за съответен календарен месец. Такъв договор обаче не може да се сключва за работа през всички работни дни от месеца.
  В разпоредбата на чл. 113 от КТ е предвидено, че максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:
  1. 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;
  2. 48 часа седмично - за другите работници и служители.
  При изричното им писмено съгласие работниците и служителите по ал. 1, т. 2 могат да работят и повече от 48 часа.

  В конкретния случай трябва точно да се информирате, какво е работното време на лицето по договора при първия работодател (чл. 114 от КТ).

  Моето мнение е, че няма пречка да сключите договор с лице, което вече работи на договор по чл. 114 от КТ, стига общата продължителност на работното време да отговаря на заложените граници в КТ.
 • Благодаря за бързия и изчерпателен отговор.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->