Юлияна Тодорова Юлияна Тодорова Потребител

Мога ли да отворя онлайн магазин, без да съм юридическо лице?Задължително ли трябва да регистрираш фирма, за да можеш да създадеш онлайн магазин, в който: А. Си директен продавач.
Б. Си посредник при покупко-продажби.

Ако е задължително, защо съществуват сайтове като prodavalnik.com например, в които можеш да продаваш неограничено количество стоки и неограничени бройки от една и съща стока, без да си юридическо лице, и съответно без да издаваш касови бележки и фактури за продажбите си; като самият сайт е посредник? Мога ли да отворя онлайн магазин без да създавам ЮЛ?

Благодаря ви предварително!Отговори

  • Здравейте,

    В чл. 1 от Търговския Закон са посочени кои сделки се третират като търговски. Ако търговията, която ще извършвате през сайта, отговаря на някоя от описаните в търговския закон, то вие трябва да сте регистриран като търговец (да имате регистрирана фирма). Ако ли пък тя не отговаря на тези условия, то тогава сделката е гражданска и тогава не сте задължен да се регистрирате. Що се отнася до примера с prodavalnik.com, отново трябва да се прецени какъв е статута на посредника. До колкото съм запознат, prodavalnik.com няма директно отношение към самата сделка между лицата, те просто предоставят платформа за комуникация между заинтересованите лица за осъществяване на сделката.

    Понеже не може да бъде даден еднозначен отговор на вашия въпрос, съвета ми е да потърсите професионално становище във връзка с Вашия конкретен случай.

    Поздрави,
    Димитър Пашов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->