Митра Драгийска Митра Драгийска Нова звезда Потребител

Прекратяване на договор по чл.327, ал.1, т.1Здравейте,

Освободиха ме от фирмата, в която работих по чл.327, ал.1, т.1. Трудовият ми стаж е 1 година и 9 месеца на пълен работен ден ІІ кат. труд. Направих си регистрацията в бюрото по труда в необходимия срок. Сега трябва да отида да подам и документите в НОИ. Можете ли да ми кажете какво обезщетение ще получа и за колко време.


Отговори

 • 4 месеца, а сумата се изчислява според брутните Ви възнаграждения за последните 24 месеца. За Вашия случай честно казано не съм наясно, т.к. работодателят не Ви е трудоустроил.
 • Здравейте,

  Ако пълният размер на осигурителния Ви стаж от всички места, на които сте работили (не само при последния Ви работодател) е 1 година и 9 месеца, то колежката правилно е определила, че Ви се полага обезщетение за 4 месеца в размер на 60% от среднодневното Ви брутно трудово възнаграждение за последните 24 календарни месеца.

  При прекратяване на трудовото правоотношение поради болест по чл. 327, ал. 1, т. 1 имате право и на обезщетение от работодателя в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, но само ако имате най-малко 5 години трудов стаж и през последните 5 години трудов стаж не сте получили обезщетение на същото основание.

  Допълнителна справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 222, ал. 2 от Кодекса на труда и чл. 54б, ал. 1 и чл. 54в, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Благодаря и аз за този отговор, сега и аз научих нещо :)
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->