Янка Янкова Янка Янкова счетоводител

Прекратяване на трудов договор по чл. 328 ал.1 т. 12Здравейте,

Може ли да се прекрати трудов договор по чл. 328 ал.1 т.12 при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор?

Лицето иска да бъде съкратена по този член, за да получава по-дълго време обещетение и да може след това да се пенсионира. Но какви обективни причини трябва да напиша в заповедта?Отговори

 • Здравейте,

  Обективна невъзможност ще имаме, когато действително са настъпили промени, които не позволяват изпълнението на трудовите задължения да продължи в нормалния си ред. Тук можем да говорим за настъпили обстоятелства, които не са свързани с вина на някоя от страните по трудовото правоотношение и са независими от техните действия.

  Примери
  Библиотекарка, която развива алергия към книжен прах. Имаме основание за прекратяване поради обективна невъзможност за изпълнение на ТД.

  Друг пример е - Кулокранист виждайки как кулокран на обекта на който работи пада и се разбива. Работника изпада в състояние, в което при приближаването до кулокран изпада в паника и се държи неадекватно. След приложено лечение паническия страх може да бъде преодолян, но към момента на прекратяването на договора ще имаме обективна невъзможност.

  още един пример е - Назначили сте пазач въоражена охрана. На определен период от време обаче лицата имащи право да носят огнестрелно оръжие трябва да се явяват за тестове и прегледи, за да се установи тяхната психическа годност. След последния такъв преглед и тест, на вашия пазач не се разрешава да носи огнестрелно оръжие. Отново ще имаме обективна невъзможност за изпълнение на ТД.

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->