Калина Petkova Калина Petkova Потребител

Заплащане при заместване на титулярЗдравейте,

Ще бъда назначена за заместване на титуляр до завръщането му - сега е в общи болнични, термин за раждане края на август, но нямало да идва повече на работа.

В този случай ще получавам ли заплатата на колежката? По време на интервюто говорихме за стартова заплата, едва накрая разбрах, че ще е по заместване и после се сетих, че съм чела преди време, че в такъв случай заместникът получава заплатата на титуляра. Как е според КТ от 2013г?Отговори

  • Най - вероятно имате предвид :
    Чл. 259. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работник или служител изпълнява длъжност или работа на отсъствуващ работник или служител, той ползува правата за тази длъжност или работа, включително и трудовото възнаграждение, ако това е по-благоприятно за него. Ако той изпълнява през това време и своята работа или длъжност, има право и на допълнително трудово възнаграждение, което се уговаря между страните по трудовото правоотношение.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) От правата по предходната алинея не може да се ползува работник или служител, който по длъжност е заместник на отсъствуващия.
    Във въшия случай попадете в алинея 2 ,така че не можете да се въвзползвате от заплатата на титуляра.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->