simona pancheva simona pancheva Потребител

Изплащане на отпуск след майчинствоЗдравейте,

В отпуск по майчинство съм от 4 години, като ми се застъпиха за един месец. Сега наближава да изтече.

Мога ли без да се връщам на работа да получа отпуските? Ако да, как? Ако ли не, какъв е редът в най-кратък срок да ги получа и да напусна?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте г-жо Панчева
  Възнаграждението за платен отпуск се определи въз основа на среднодневното брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който са отработени най-малко 10 работни дни. Във вашия случай /преди 4 години/ най – вероятно трудовото Ви възнаграждение не е актуалното ако работодателя Ви е правил индексиране на работната заплата за длъжността.
  Препоръката ми е да се явите на работа има смисъл, защото така ще се формира нов период с отработено време и с променен размер на индивидуалната работна заплата./в Закона за защита от дискриминация, установени с § 35 от Заключителните разпоредби на ЗИД на Кодекса на труда (ДВ, бр.108 от 2008 г.). Текстът на чл.13, ал.3 определя, че когато майката се върне на работа има право да заеме същата длъжност или друга, равностойна на нея, както и да се възползва от всяко подобрение на условията на труд. По отношение заплащането на труда в чл.14, ал.4 е заложено изискване трудовото възнаграждението на майката след завръщане от отпуск да се индексира с процент, съответстващ на този на останалите работници и служители, ако е проведено индексиране на заплатите в периода на нейното отсъствие./
  Имайте предвид ,че е необходимо фактически начислено месечно брутно възнаграждение, което е налице само когато ефективно е положен труд при новите условия на заплащане.
  Препоръките ми са - Да се върнете на работа , да отработите 10 дни за да ви се изчисли трудовото възнаграждение при новите разценки и ако възнамерявате да напуснете можете да подадете 1 месечно предизвестие за напускане ,бих Ви посъветвала това да стане след като са минали 10- те реално отработени дни от завръщането Ви на работа.
  Платения годишен отпуск до 12,2009 не се губи а за 2010 ,2011 ,2012 до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->