korneliq atanasova korneliq atanasova Потребител

Граждански договор на пенсионерНазначаване на пенсионер на граждански договор с брутно възнаграждение 100 лв. през месец април. Какви декларации се подават, ако не бъдат внесени осигуровките?Отговори

 • Здравейте г-жо Атанасова,
  При издаване на Сметката за изплатени суми ако лицето пенсионер е заявил,че иска да се осигури то тогава ще удържите осигуровки и данък . В общия случай осигуровки не се дължат тъй като сумато по договор след приспадане на НПР е под минимална РЗ при което се удържа само данък.
  При първия вариант с удържане на осигуровки се подават образец 1 и новата декларация по чл.55 за удържания данък.
  Във втория случай подавата само декларация по чл.55 в указаните срокове .
  За изплатените суми за 2013 г подавате справка по чл 73 ЗДФЛ до април 2014
 • Здравейте, искам да попитам, през месец юли се изплаща хонорар за м.юни по граждански договор на лице, което има само ДОД, дек.по чл.55 я подавам до края на м.октомври с ДОД, но кога изплащам данъка, след ивсяко изплащане на хонорара или до края на м.октомври,когато подавам и дек.по чл.55?
 • Здравейте г-н Славов,
  Данък се удържа при изплащане на дохода независимо от периода за който се отнася ,което във вашия случай означава ,че периода за подаване на декл чл 55 обхваща з-то тримесечие а срока за плащане е до края на октомври .
  цитирам - чл.65 ал 12 от ЗДДФЛ - Данъкът, който предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на доходи, са задължени да удържат по чл. 43, ал. 4 и чл. 44, ал. 4, се внася в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, не се удържа и внася авансов данък.
 • Здравейте,
  това означава ли, че на всяко тримесечие на годината , трябва да включвам ДОД от граждански договори в Декларация по чл.55 и да ги подавам.А самото изплащане става, с изплащането на осигуровките за съответния месец?
  Благодаря за отговора.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->