Simona Ivanova Simona Ivanova Потребител

Изплащане на платен годишен отпуск при прекратяване на трудовите отношенияЗдравейте,
бих желала да Ви попитам какво е правото ми на отпуск при следните условия:

- стаж във фирмата: 6 месеца (3 от тях през 2012г. и останалите три от 2013г.). 5 месеца стажа е на 4-часов работен ден.
- договор по чл.70,ал.1

Ще съм благодарна на точна информация!
Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Единственото условие за придобиване на право за ползване на платен годишен отпуск е да имате 8 мес. трудов стаж, като категорично тези 8 месеца трудов стаж не трябва да се заработват при всеки работодател. Веднъж придобито правото, то не се губи.

  За да бъда максимално точна в отговора ще ми бъде необходима информация за това дали Вие изпълнявате това условие, тъй като така зададен въпроса изглежда, че имате само 6 месеца трудов стаж. Ако в действителност Вашият трудов стаж общо при всички работодатели е 6 месеца, то найстина не изпълнявате необходимото условие и нямате право да ползвате платен годишен отпуск.

  Но е важно да знаете, че при прекратяване на трудовото правоотношение преди придобиване на 8 месеца трудов стаж Вие имате право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск.

  Фактът, че договорът е с изпитателен срок, не е релевантен и няма отношение към правото на ползване на платен годишен опуск.

  Използвана нормативна уредба - чл. 70, чл. 155 от КТ

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->