Веска Филипова Веска Филипова Нели Консулт ЕООД счетоводитл

Авансов корпоративен данък 20132012 год ООД приключи на загуба. В ГДД не е декларирана очаквана печалба за 2013 г. За І-во тримесечие на 2013 г е реализирана печалба от 6 000 лв.

Трябва ли да подадем декларация по чл. 88 от ЗКПО при положение, че не можем да предвидим дали ще реализираме в бъдеще печалба?Отговори

 • Здравейте,

  На първо място трябва да си отговарите на въпроса дали изобщо имате имате задължение да внасяте авансови вноски - според промените в ЗКПО за 2013 г. има следните категории данъкоплатци: с нетни приходи от продажби до 300 000 лв., които не дължат авансови вноски за корпоративен данък; с нетни приходи между 300 000 лв. и 3 млн. лв., които ще дължат тримесечни авансови вноски и последната категория са лицата с нетни приходи от продажби над 3 млн.лв., които ще имат задължение да внасят месечни авансови вноски за корпоративен данък.

  Ако Вие попадате в групите по-горе или ако имате нетни приходи от продажби над 300 000лв., то ще следва да дължите авансови вноски за корпоративен данък, които се изчисляват на база на прогнозна данъна печалба за 2013г.

  Напълно сте права, че е малко трудно да прогнозирате данъчния резултат с максимална точност и поради тази причина се дава възможност за корекция, която се осъществява с подаване на декларация за намаляване или увеличаване на авансовите вноски, когато те ще се отличават от дължимия годишен корпоративен данък. Тази декларация е по образец. До миналата година можеше да се подава декларация само за намаление на размера на авансовите вноски, докато от тази година корекциите могат да са и в двете посоки - и в намаление, и в увеличение. Имате право на корекции до 15.12.2013г.

  Ако имате нужда от повече информация по този въпрос може да прочетете статията на този линк - http://balans.bg/3672-promeni-v-zkpo-za-2013g-rejim-na-avansovi-vnoski-za-korporativen-danyk-po-zkpo/
  В тази статия съм се опитала максимално подробно и стегнато да отразя промените в ЗКПО в частта авансови вноски за корпоративен данък.

  Нормативна обосновка - чл.83, чл.87а и чл.88 от ЗКПО

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->