Dyanko Sultov Dyanko Sultov Потребител

Кога започва здравното осигуряване за чужденец, придобил българско гражданство?Здравейте

При чужденец от държава извън ЕС, при получаване на постоянно пребиваване в България през 01.2013 г., получаване на ЕГН от ГРАОН през 02.2013 г и съответно лична карта, от кога дължи осигуровки за здравно осигуряване и какви документи трябва да се подадат към НАП, за да има здравноосигурителни права?

При проверка по ЕГН се оказа, че човека дължи осигуровки от 2007 г., а той за пръв път е бил в страната през 2012 год. Абсолютен парадокс!

Съгласно чл 33 и 34 от ЗОО от момента на получаване на постоянно пребиваване възлиза задължение за здравни осигуровки, а в страницата на НАП излиза, че няма данни от 2007 г.

Как може да се изчисти този проблем и реално да се приложи закона? Чужденеца кога ще има право на здравни услуги?Отговори

 • Здравейте,

  Правилно сте определили, че според разпоредбите на Закона за здравното осигуряване задължението за осигуряване за постоянно пребиваващите в България чужденци възниква от датата на получаването на разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване.

  Правото за получаване на медицинска помощ за такива лица възниква от датата на заплащане на първата здравноосигурителна вноска.

  По отношение на задълженията от предходни години съветът ми е да поискате от НАП справка за наличие или липса на задължения по реда на чл. 87, ал. 6 и за начина на изчисляването им по чл. 107 от ДОПК.

  Също Ви съветвам да се запознаете със спогодбите между България и държавата, на която лицето е гражданин, както и с Регламентите на Европейската общност, свързани със системите за социална сигурност на държавите – членки на Европейския съюз, за да определите дали българското законодателство е приложимо в конкретния случай

  Справка за нормативната уредба, описана по-горе, може да направите в чл. 33, ал. 1, т. 3 и чл. 34, ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 4 на Закона за здравното осигуряване.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗЗО

-->