Валентина Николова Валентина Николова безработна

Пенсиониране без необходим стажЗдравейте, казвам се Валентина Николова.

Навършила съм 61 години и 7 месеца. За да се пенсионирам не ми достигат година и половина. Нямам възможност да си закупя стажа.

Възможно ли е, тъй като на моята възраст е изключително трудно да се намери каквато и да е работа, да се пенсионирам, като от пенсията да ми се удържат вноските по недостигащия ми стаж?

Чух за подобна възможност, но не съм сигурна дали е вярно. Ще ви бъда благодарна, ако ми отговорите. Желая ви приятен ден!Отговори

 • Здравейте,


  От така зададен въпроса не е ясно колко години осигурителен стаж имате.За да отговоря на въпроса ще направя няколко допускания.
  Допускам, че желаете да се пенсионирате с достигане на 63 годишна възраст,но от въпроса ви разбирам, че няма да имате необходимия осигурителен стаж, следователно спаред мен ще попаднете в друга категория за право на пенсия при достигане на 65 годишна възраст и не по малко от 15 години осигурителен стаж.

  Относно правото на закупуване на стаж и след това удържане на вноските от правото на пенсия най-добре е да се обърнете към съответното териториално подразделение на НОИ за насоки дали е възмжно и при какви условия.


  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • Много Ви благодаря за отговора! Моя е грешката, че не посочих осигурителния стаж, който имам, а той е 31 години и 10 месеца. Това променя ли нещо?

  Предварително Ви благодаря за отделеното време!
 • Здравейте,


  За да се пенсионирате на 63 годишна възраст е необходимо да имате минимум 34 години осигурителен стаж, затова си мисля, че ще попаднете във втория случай за придобиване на право на пенсия на 65 годишна възраст.
  Справка може да направите в чл.68 от Кодекса за социално осигуряване.

  За още по-голяма сигурност може да се обърнете и за съвет от НОИ.

  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->