Задай въпрос тук
Люси Петрова Люси Петрова Касиер

Изчисляване и изплащане на болнични дни при работа на смениОт 01 февруари 2013 г. до 05.02. 2013г. (или пет дни) бях в болнични поради вирусно заболяване и останах учудена , че ми се заплащат само три дни и ми се признават само 24- работни часа , а по график в съботния ден (02-02-2013г.) би трябвало да съм на 12-часова дневна смяна , а в неделния ден(03-02-2013г.) на 8-часова нощна смяна - признават ми се само по 8- часа от петък (01-02- 2013г.) , понеделник (04-02) и вторник (05-02- 2013г.).

Не противоречи ли на нормите такова изчисляване и изплащане в случай че в ТД съм на пълно работно време по график (две дневни смени от по 12-часа , последвани от две нощни от по 8-часа , последвани от едно неработно денонощие), който включва и празничните дни?Отговори

 • Здравейте,

  Според действащото законодателство паричното обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане при сумирано изчисляване на работното време (работа на смени) и при работа на смени по часов график се изплаща за работните часове по личния график на осигурения, а ако няма такъв - по графика на звеното, към което той се числи, включени в периода на временната неработоспособност.

  Тоест правилно сте достигнали до заключението, че работодателят Ви некоректно е подал данни към НОИ и в случая Ви е ощетил.
  Препоръчвам Ви да се обърнете за съдействие към Инспекцията по труда.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 19, ал. 1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->