Потребител

Обезщетения от Бюрото по труда за собственик на фирмаЗдравейте,

В момента работя като мениджър в частна фирма и там ме осигуряват на пълната работна заплата. Лятото мисля да напусна и да започна собствен бизнес. Фирмата ми обаче ще функционира само за сезона.

Има ли начин после да отида на Бюрото по труда и да се запиша като безработна и да получавам обезщетение?Отговори

 • Здравейте,

  Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

  1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
  2. не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;
  3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване.

  След като започнете дейността си, в качеството Ви на собственик на ЕООД, пред Вас ще има два варианта на осигуряване:

  1. като изпълнители по Договор за Управление и Контрол – където ще дължите и вноски във фонд „Безработица” – на основание чл.4(1)7 от КСО;
  2. като самоосигуряващо се лице – където няма да дължите вноски във фонд „Безработица” – на основание чл. 4(3)2 от КСО., но не трябва да превишавате повече от 6 месеца (15-9=6).

  И в двата случая, след приключване на трудова дейност във личната Ви фирма, ще имате право на парично обезщетение за оставане без работа, но за съжаление в минималните размери предвидени в КСО – за период от 4 месеца и в минималния размер от 7,20 лв. на работен ден (в рамките на четирите месеца). Причината за това е разпоредбата на чл.54б(3) от КСО, т.е. няма как прекратяването на осигуряването Ви да стане без Вашето желание и съгласие.

  Поздрави,
  Николай Иванов


 • Имам ЕООД ,което не работи от ноември 2012 година.В Бюрото по труда ми отговориха,че нямам право на обезщетение при безработица,тъй като съм Управител на фирмата,въпреки че нямах назначени работници-работех сама-става въпрос за шивашко ателие.Дали не е недоразумение-имам ли право.
 • Моля да ме извините , че публикувах въпроса си като коментар!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->