Петя Алексова Петя Алексова рехабилитатор

Неправомерно увеличение на работното времеЗдравейте,

Съпругът ми от 1 месец е назначен на трудов договор при 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден, на изпитателен срок. Допълнителни споразумения за работното време в договора няма, но искат от следващата седмица да работи на график с 12-часови смени, 9-часови и нощни смени, почивките незнам кога са, но са 2 дни в седмицата.

Имат ли право на това, при положение че имаме и дете което ходи на градина, а аз работя на смени? Имаме ли право като родители да получаваме някакви часове съобразени с детската градина, като се доработват след това?

Ще бъда благодарна ако ми отговорите.Отговори

  • Здравейте,
    Много родители имат Вашия проблем, но в КТ няма регламентирани подобни права, свързани с работното време, които да осигуряват водене и прибиране на децата от детски заведения.
    Работата на график с по-продължителни от 8ч работни смени е допустима, стига да се спазва нормативно определената междудневна и междуседмична почивка, какко и условието за сумирано работна време - сумата от работните часове за определен период (от един до 6 месеца по решение на работодателя) да не превишава сумата от законоустановеното работно време от 8 часа за всеки работен ден в този период. Ако отработените часове са повече, се заплаща извънреден труд.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->