Красимира Боянова Красимира Боянова Потребител

Право на платено майчинствоПолзвала съм платеното майчинство до навършване на 2 години на детето ми. След това се върнах на работа. Не съм ползвала правото на неплатен отпуск за отглеждане на малко дете.

От 17.07.2012год. съм съкратена и регистрирана в Бюро по труда. Ще получавам обезщетение до 15.04.2013год. След това ще започна работа.

В края на годината очаквам второ дете.

Ако ползвам полагащия ми се неплатен отпуск (тъй като няма кой да гледа детето в момента), при раждането на второто ми дете ще имам ли право на платено майчинство и на каква база ще бъде изчислено в различните периоди:

1. Времето в бюрото по труда;
2. Времето на неплатен отпуск;

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  За да придобиете право на парично обезщетение при бременност и раждане е необходимо да отговаряте на условията, изброени по долу:
  1. към началото на отпуска да сте осигурена за общо заболяване и майчинство - ако разбирам правилно въпросът Ви Вие вече работите по трудово правоотношение и Вашият работодател Ви осигурява за този риск, ако това се запази до момента, в които Вие ще трябва да ползвате отпуска, то това условие ще е изпълнено;
  2. да имате най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурена за общо заболяване и майчинство, като дванадесет месечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и също така не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или пък при един и същ работодател.
  Но е важно и че в необходимия дванадесет месечен осигурителен стаж не се включва периода, през които сте получавала обезщетение за безработица;

  А относно размера, той е равен на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска.

  Нормативна уредба за справка - чл. 167а от КТ, чл. 10 и чл. 41, чл. 48а, чл. 49 от КСО и чл. 16-20 от НИИПОПДОО.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->