Красимира Вичкова Красимира Вичкова безработна

Обезщетение при безработицаЗдравейте,

От началото на март съм регистрирана в Бюрото по труда и имам право на обезщетение. Всичко си бях проверила предварително и си изчислих и среднодневния доход който трябва да получавам. Днес когато получих решението се изненадах че се разминаваме.

Работодателят ми прибавяше към заплатата социални разходи (които доколкото съм запозната са облагаеми). Когато от сайта на НОИ си вадя осигурителния доход, тези разходи влизат към осигурителния доход, но в разпореждането за обезщетение ги вадят. За две години като ми извадят социалните разходи се получава една чуствителна финансова разлика.

Имат ли право да ги вадят и в кой нормативен документ да го прочета?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Паричното обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневния осигурителен доход, върху който са дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за периода от последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, но минималния дневен размер е 7.20лв.

  Моля да имате в предвид, че за облагаемите социални разходи са дължими само осигурителни вноски във фонд "Пенсии", не и за фонд "Безработица".

  Или казано на кратко - решението, което сте получила е напълно нормативно обосновано.

  За справка може да използвате следната Нормативна уредба - чл. 6, ал. 11 от КСО и чл. 54б от КСО

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->