galina vaseva galina vaseva rabotix kato 4ista4ka

Прекратяване по чл.325 и ползване на обезщетение от борсатаНа 54 години съм и имам 34 години трудов стаж.


Директорката ми заяви, че ще ме уволни дисциплинарно, затова бях принудена да напусна по взаимно съгласие, за да мога да отида на борсата. Тя обаче ме освободи по чл.325, т.1 от Кодекса на труда и сега имам право само на 4 месеца борса.


Какво да направя за да мога да ползвам борса една година, как да постъпя?


Моля за съвет!Отговори

 • Здравейте,

  Периодът за изплащане на паричните обезщетения за безработица е в зависимост от продължителността на осигурителния стаж. Вашият осигурителен стаж е над 25г., от което следва че Ви се полага паричните обезщетения за безработица за период от 1 година.

  Но за съжаление Вие влизате в обхвата на едно от изключенията на това правило:
  Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие (напр. на основание чл. 325, т. 1 от КТ), или поради виновното им поведение на основание, получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца.

  За да можете да се възпозвате от паричното обезщетение за максималния период е необходимо трудовите правоотношения с Вашия работодател да не бъдат прекратени по Ваше желание или по Ваша вина.

  Справка за нормативната уредба - чл. 54б и чл. 54в от КСО, чл 325 от КТ

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->