Vili Ivanova Vili Ivanova Потребител

ЕООД и осигуряване на собственикСобственика на ЕООД не получава трудово възнаграждение. Има 1 работник. Как трябва да се осигурява собственика?Отговори

 • Здравейте,

  във вашия случай вариантите са:

  1. Осигуряването по ДУК, което започва с вписването му в търговски регистър и продължава до отписването му;
  2. СОЛ - За осигуряване като самоосигуряващо се лице следва да се подаде декларация за самоосигуряване по образец в ТД на НАП.

  В раздел Данъчни закони можете да намерите много писма и указания на НАП точно по тези въпроси.
  ето някои от тях:
  http://balans.bg/2106-danychno-i-osiguritelno-tretirane-na-vyznagrajdenijata-poluchavani-ot-sydrujnik-v-ood/
  http://balans.bg/982-preobrazuvane-na-eood-v-ood-osigurjavane-na-sydrujnicite/

  Ако имате нужда от повече разяснения във връзка с двете основания на осигуряване, оставам на разположение за по-подробна информация като размер на осигуровки, задължения и т.н.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • Здравейте,

  Когато собственик или съдружник в ЕООД няма определено възнаграждение за положен личен труд в качеството му на управител въз основа на изрично сключен договор за възлагане на управлението на дружеството или на друго правно основание, осигуряването му следва да се извършва по установения за самоосигуряващите се лица ред.
  Самоосигуряващите се лица са задължени да внасят авансово и изцяло за своя сметка дължимите осигурителни вноски върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със ЗБДОО за съответната година (Виж чл. 4, ал. 3, т. 2)

  Поздрави,
  Стоян Величков
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->