Стоян Димитров Стоян Димитров Потребител

КОДЕКС на труда чл. 169В момента работа, а в същото време и уча. Студент съм, последна година, юни месец имам държавен изпит и исках да разбера дали мога да взема платен отпуск по чл. 169, ал. 3. Естествено веднага ми казаха, че нямам право, защото съм редовна форма на обучение.

Искам да Ви попитам, има ли някаква вероятност да ми бъде разрешен, въпреки че не отговарям на изискванията към ал. 1?

И още нещо... Ние, студентите редовно обучение, защо сме "леко" прецакани? Нима ние не можем да учим и работим? Какво е становището на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) ?Предварително Ви благодаря!


Отговори

 • Здравейте, Стоян
  до колкото ми е известно във всяка алинея се казва "със съгласието на работодателя". Незнам в какъв бранш работите, но практиката ми показва, че досега само банковите институции се съобразяват с редовно учащите се.
  От друга страна ми е интересно дали договора Ви е наред от гледна точка на осигуряване, т.к. и университета Ви осигурява като редовен студент. От тази гледна точка не смятам, че редовните са прецакани било то и малко.
  Дано е бил полезен коментарът.
 • Здравейте, Иванова

  трудовиият ми договор е наред. Работя на 4 часа и съм подал декларация в университета, че работя и работодателя ме осигурява.
  Исках да разбера, защо редовните студенти нямаме право на отпуск по чл. 169, ал. 3 от Кодекса на труда?

  Знам, че е със съгласието на работодателя, ако ми бъде отказано да ползвам платен отпуск имам право на неплатен.
 • Здравейте,


  За да бъда по-точен в отговора си защо студентите учащи в редовна форма на обучение нямат право на отпуск по чл.169 от КТ ще приложа разяснение от НАП за отпуски по л.169.

  РАЗЯСНЕНИЕ НА МТСП ОТ 09.11.2012 Г. ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ. 169, АЛ. 1 ОТ КТ
  МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
  Въпрос:
  Има ли право служител на пълно работно време и в същото време студент, редовна форма на обучение, да ползва отпуск за обучение по чл. 169, ал. 1 от КТ?
  Отговор:
  Съгласно чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда, работник или служител, който учи в средно или висше учебно заведение без откъсване от производството, има право да ползва платен отпуск за обучение в размер на 25 работни дни за всяка учебна година, ако работодателят му е дал съгласие за това обучение. Учебното заведение трябва да има статут на такова, признат по установения ред. Под обучение без откъсване от производството законодателят има предвид задочна, вечерна и дистанционна форма на обучение, т. е. учащите се редовно обучение нямат право на отпуск по чл. 169 КТ.
  Във вашия случай същественото е второто изречение на отговора.

  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • Здравейте,

  Г-н Велчев, къде в чл. 169 от КТ съществува цитираното от Вас изречение:
  "Под обучение без откъсване от производството законодателят има предвид задочна, вечерна и дистанционна форма на обучение, т. е. учащите се редовно обучение нямат право на отпуск по чл. 169 КТ."
  Законодателят не е уточнил какво има предвид.
  Явно става въпрос за свободна интерпретация и тълкуване, и не може да бъде регламент. Прилага се без да е изрично уточнено.
  Ако може да ми посочите къде в КТ е конкретно уточнено, че ползването на отпуск за обучение не се отнася за редовни студенти, ще съм Ви благодарна.
 • Здравейте. Основната тежест на казуса тук е - съгласието на работодателя. Моля да уточните - до момента имате ли ползван отпуск по чл.169, ал.1 от КТ - 25 дни за всяка учебна година от следването си ? Ако нямате, което материализира липсата на съгласие от работодателя, и липса Ви на претенции в тази посока - не виждам как може да поискате и отпуск за полагане на държавен изпит !

  kazimirc4
 • Здравейте,
  Вероятно въпроса на г-н Стоян вече не е актуален за него, защото е от 2013 год., но той се интересуваше определено от следното-
  - " Исках да разбера, защо редовните студенти нямаме право на отпуск по чл. 169, ал. 3 от Кодекса на труда?
  Знам, че е със съгласието на работодателя, ако ми бъде отказано да ползвам платен отпуск имам право на неплатен"...

  Този въпрос ме интересува мен в момента и затова потърсих отговор в КТ и от различни "експерти" по него.
 • Уточнявам към горния си коментар името: г-н Стоян Димитров, не просто г-н Стоян...
 • Все още ме интересува, тъй като след 3 месеца имам защита на дипломна работа (ОКС "Магистър") .

  За съжаление КТ не позволява на нас студентите в редовна форма на обучение да се възползваме от чл. 169. С вързани ръце сме...

  Във фирмата, в която работя има хора, които са се възползвали от тези 25 дни ПГО, въпреки че са редовни студенти. Уви аз не успях да получа това право.

  Галя Иванова - вземете си болничен, който го комбинирате с някокло дни от полагащите Ви се 20 дни ПГО и се подгответе за успешно вземане на държавния изпит. Дават Ви едно пояснение - на 5 дни ПГО Ви се полагат 2 дни почивка!!!

  Миналата година много нерви събрах, но въпреки всичко се дипломирах с отличие! Тази година мисля да повторя успеха, но без нервите!

  Лошото е, че всичко зависи от ръководителя на отдел "Човешки ресурси"!

  Желая успех на Вас и на всички колеги, които тепърва ще се сблъскат с "розовата" действителност в Република България!!!
 • Никъде в КТ, не се упоменава за кои студенти е валиден чл. 169, с всичките му алинеи.
  Щом не е изрично упоменато за кои форми на обучение се отнася или обратното- не е посочено че студентите редовно обучение са изключение, то закона автоматично важи и за тях.
  Всяко друго тълкуване и интерпретиране е нарушение на КТ.
  Не открих никакво пояснително допълнение към този закон.

  Ако знаете да има публикувано такова, ще се радвам да ми посочите къде.
  Писах три пъти на сайта на МТСП в секцията - Въпроси и отговори, никакъв отговор нямам засега.
  Но ако няма някакво допълнение към чл. 169, не знаят какво да ми отговорят.

  Г-н Димитров, успех на защитата!


 • Здравейте. До г-жа/ж-ца ?/ Галя Иванова.
  С риск да се повторя, ще акцентирам към момента на искане и получаване на съгласие от работодателя за ползване на платен отпуск по чл.169 от КТ. Както пише г-н Стоян Димитров правото на работодателя да се съгласи или не е субективно!Но то е водещото и не е задължение, а съгласие.
  При липса на категоричен законов текст в КТ, изясняването му се извършва в следния ред:Съдебни решения, Постановления, наредби,тълкувания от съответните институции, указания -МТСП, ГИТ,юридически тълкувания на правоспособни лица.....
  Не сте получили отговор/вероятно/ от МТСП поради факта, че то вече се е произнесло с РАЗЯСНЕНИЕ НА МТСП ОТ 09.11.2012 Г.цитирано от колегата Адриян Велчев. Същото може лесно да се намери в Интернет пространството.
  "Всяко друго тълкуване и интерпретиране е нарушение на КТ....и...Не открих никакво пояснително допълнение към този закон"....С риск да съм невъзпитан ще напомня, че само висшите съдебни инстанции имат право и могат да се произнесат по това, дали един закон е нарушен или не, и дали са противоконституционни отделни негови текстове. И че само квалифицирани институции и лица имат право да поискат това !
  Освен становището на МТСП, не срещнах съдебно решение, тълкувание и др.подобни, което не значи, че такива не съществуват. Но изразът"До доказване на противното" е правен и стои в основата на съдебните прения.
  Впрочем мнението на МТСП смятам се основава на тълкуването на КТ в тази му част от г-та д.ю.н.проф.Васил Мръчков и проф. Красимира Средкова, които нямат нужда от представяне в сферата на трудовото право.Мисля-много малко юристи биха ги оборили в правен спор.
  Приемете предложението на г-н Стоянов за уреждане на отпуската си - "- вземете си болничен"..... и се дипломирайте успешно. Това в случая е основното. Пожелавам Ви го.

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->