Радина Александрова Радина Александрова Потребител

Работа без фикасирано работно време и заплатаДипломирах се през 2012 година. Без трудов стаж и опит съм. Кандидатствам за работно място, където ми бе обяснено ,че след 5-6 месеца ще ми се направи договор. До тогава да работя без заплащане и работно време от 12 часа.

Това законно ли е? И дали е приет закон за договор и минимална работна заплата за младите хора, които са току що завършили?Отговори

 • Здравейте,

  Извършването на каквато и да е трудова дейност в полза на трето лице или фирма без сключването на договор – трудов или граждански – е недопустимо според действащото в момента законодателство.

  В момента минималната работна заплата е еднаква за всички служители, работещи по трудови правоотношения – 310 лв. месечно при 8-часов работен ден. Не са предвидени диференцирани минимални прагове за заплащането на новозавършили специалисти.

  При сключване на граждански договор възнаграждението е предмет на споразумение между двете страни и не са определени нормативни ограничения за размера му.

  Определената в Кодекса на труда нормална продължителност на работното време за работа по трудов договор е 8 часа дневно и 40 часа седмично. При необходимост работното време може да бъде удължено, но не повече от 48 часа седмично.

  Не мога да Ви дам съвет какво решение да вземете в конкретната ситуация, но ако смятате, че правата Ви са нарушени, е редно да се обърнете към Инспекцията по труда, за да получите необходимата информация за това какви стъпки може да предприемете.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->